Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, cunoscuta mai mult sub denumirea prescurtata UNESCO, a fost infiintata in anul 1945 si are 195 de state membre si 9 state asociate, Romania fiind membra UNESCO incepand cu data de 27 iulie 1956.

Unul dintre scopurile acestei organizatii este de a mentine o lista de locuri din patrimoniul mondial, locuri importante din punct de vedere istoric sau natural, a caror conservare este esentiala pentru intreaga comunitate globala.

Pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO fac parte si 7 locuri din tara noastra, ce cuprind 32 de monumente din diverse zone ale tarii. Multe alte obiective turistice romanesti asteapta sa fie incluse pe ravnita lista UNESCO.

Iata care sunt cele 7 locuri romanesti care fac parte din Patrimoniul UNESCO:

  1. Delta Dunarii.Inclusa in 1991 in aceasta lista, Delta Dunarii se mandreste cu titlul de cea mai mare rezervatie de tinuturi umede de pe Batranul Continent, acoperind o arie de 2681 km patrati. Cu peisaje fascinante in fiecare anotimp, Delta Dunarii atrage vizitatori in special datorita faunei sale impresionante ce include, printre altele, 360 de specii de pasari si 45 de specii de peste de apa dulce.
  2. Centrul istoric al Sighisoarei. Ultima cetate medievala locuita a Europei, Sighisoara reprezinta cea mai de pret marturie a culturii sasilor transilvaneni, avand o istorie fascinanta ce a inceput cu peste 800 de ani in urma.
  3. Bisericile din lemn din Maramures.

Pitorescul Maramures adaposteste unele dintre cele mai reprezentative monumente arhitecturale din lemn din tara. 8 dintre ele sunt incluse in Patrimoniul UNESCO. Acestea sunt: Biserica Sf. Nicolae (Budesti), Biserica Sf. Arhanghel (Plopis), Biserica Maicii Domnului (Barsana), Biserica Sf. Paraschiva (Desesti), Biserica Sf. Paraschiva (Poienile Izei), Biserica Sf. Arhanghel (Surdesti) si Biserica Sf. Arhanghel (Rogoz).

  1. Bisericile fortificate din Transilvania.

Farmecul bisericilor fortificate transilvanene si imaginea istorica a satelor de colonizare saseasca l-au cucerit pana si pe printul Charles al Marii Britanii. In anii 1993 si 1999, 7 dintre aceste situri rurale au intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO. Acestea sunt: Viscri, Calnic, Prejmer, Darjiu, Saschiz, Biertan si Valea Viilor.

  1. Manastirea Hurezi.Situata in localitatea Romanii de Jos, Manastirea Hurezi este si ea listata in Patrimoniul UNESCO. Totodata, ceramica traditionala de Horezu este inclusa pe aceasta lista, ca element de patrimoniu cultural imaterial al umanitatii.
  2. Cetatile Dacice din Muntii Orastiei.Cele 6 fortarete impresionante dateaza inca din Epoca de Piatra si fac parte din UNESCO din 1999. Acestea sunt Sarmizegetusa Regia, Costesti Cetatuia, Costesti Blidaru, Capalna, Banita si Luncani-Piatra Rosie.
  3. Bisericile pictate din nordul Moldovei. Cu picturi murale exterioare autentice si bine conservate, care reprezinta cicluri complete de teme religioase, considerate a fi adevarate capodopere inspirate din arta bizantina, bisericile medievale din nordul Moldovei sunt si ele incluse pe lista obiectivelor de patrimoniu UNESCO. Este vorba despre Manastirea Humorului, Vatra Moldovitei,  Arbore, Suceava, Probota, Voronet, Sucevita si Patrauti.