Unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din tara si, de fapt, din intreaga Europa, un paradis luxuriant si o oaza de liniste de care cu greu te poti desprinde odata ce ajungi acolo, Delta Dunarii este, fara doar si poate, o atractie turistica pe care trebuie sa o vizitam cu totii cel putin o data in viata.
Aceasta rezervatie naturala protejata care s-a format de-a lungul a 10 000 de ani, adapostind in prezent mii si mii de specii de plante si de animale rare, este considerata a fi cea mai mare zona umeda de pe Batranul Continent.
Multe s-au scris si multe se vor scrie despre acest loc ce continua sa ii fascineze pe oamenii de stiinta si vizitatori.
Iata, in randurile ce urmeaza, 5 lucruri interesante de stiut despre Delta Dunarii:
- Nu numai ca este cea mai bine conservata delta din Europa, dar este, de asemenea, a doua delta ca marime din intreaga lume.
- Biodiversitatea Deltei Dunarii este uluitoare, apropiata de cea a Marii Bariere de Corali din Australia. De-a lungul timpului, mai bine de 5500 de specii de plante si animale au fost identificate in delta. Cu toate acestea, specialistii considera ca numarul acestora este, in realitate, mult mai mare, dat fiind faptul ca exista 12 tipuri diferite de habitate in acest loc deosebit. Circa 78% din vegetatia Deltei Dunarii este specifica zonelor umede, cele mai reprezentative specii fiind papura, salcia pitica, stuful, rogozul si pipirigul.
In ceea ce priveste fauna, in delta se gasesc, in principiu, reptile, pasari, pesti si amfibieni. Printre cele mai interesante specii sunt broasca de lac mare, broasca raioasa verde, calcanul, somnul, bibanul, scrumbia, sturionul si brotacelul de copac.
In Delta Dunarii se gasesc, de asemenea, in jur de 50 de specii de mamifere, printre care nurca europeana, vulpea, mistretul, castorul, cainele enot, bizamul, pisica salbatica si ermina.
- Delta Dunarii creste in mod continuu.
Cu toate ca specialistii sunt de acord ca Delta Dunarii a luat nastere acum 10 000 de ani, se pare ca peisajul ei este intr-o permanenta schimbare. Deoarece in jur de 67 de milioane de aluviuni trec prin delta in fiecare an, acest paradis creste putin cate putin, in mod continuu.
- Este un loc de neratat pentru pasionatii de ornitologie.
Delta Dunarii insumeaza mai bine de 300 de specii diferite de pasari, unele dintre ele rezidente, altele migratoare, acest lucru datorandu-se locatiei sale aflate intre Polul Nord si Ecuator. Printre cele mai cunoscute specii de pasari din acest paradis natural se numara lebada, rata, gasca cu gatul rosu, cormoranul mic si, mai nou, pasarea flamingo.
- Peste 50% din rezervatia biosferei Deltei Dunarii este intacta.
Inclusa in anul 1990 in Patrimoniul Mondial UNESCO, Delta Dunarii adaposteste mai multe zone ce nu pot fi explorate de catre vizitatorii obisnuiti. Astazi, mai bine de jumatate din delta este intacta, iar turismul, pescuitul si vanatoarea sunt controlate cu strictete.
WOW. Peisajele din Delta Dunarii ma lasa mereu fara glas. Astept cu nerabdare vara pentru a revenii. Activitatile mele preferate sunt pescuitul si birdwatichingul.