Se spune ca in zona muntilor Apuseni se gasesc unele dintre cele mai uimitoare si pitoresti peisaje din toata Romania. Multi cred ca Parcul Natural Apuseni, denumit si Tara Motilor, ar putea concura cu Austria si Germania in ceea ce priveste peisajele montane.
Zona a fost explorata inca de pe vremea Imperiului Austro-Ungar si continua sa isi surprinda si in prezent calatorii cu ale sale trasee aventuroase si obiective turistice unice.
Daca Cluj-Napoca este considerat a fi inima Transilvaniei, putem spune ca Parcul Natural Apuseni reprezinta plamanii. Intreaga rezervatie impresioneaza prin diversitatea florei, faunei si a reliefului, fiind, de altfel, una dintre putinele zone naturale de carst impadurit ramase pe Batranul Continent.
Ce frumuseti naturale merita vizitate in Muntii Apuseni?
Pestera Scarisoara (Ghetarul de la Scarisoara).
Probabil una dintre cele mai frumoase monumente naturale cu care a fost inzestrata tara noastra, Pestera Scarisoara se gaseste in apropiere de comuna Garda de Sus, pe aria judetului Alba, inconjurata de paduri de conifere, flori de munte, rauri ce se varsa in cascade si, nu in ultimul rand, de foarte multa liniste.
Pestera are un acces destul de generos, cu o latura in trepte ce te duce in Sala Mare, apoi in Biserica. Acesta este tot spatiul permis vizitatorilor, insa nu este deloc modest; masoara 260 de metri in adancime. Dar pestera este mult mai adanca, avand aproape 1000 de metri, insa restul zonei este accesibil doar de catre speologi.
Punctul de interes central al pesterii este Ghetarul din Sala Mare, intins pe o suprafata de 5500 mp si cu un volum gigantic, de 75000 mc de gheata. Este, pur si simplu, uluitor in infatisare, cu ale stalagmite de gheata ce ating chiar si 10 metri lungime!
Pestera Ursilor
Unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe meleagurile mioritice, Pestera Ursilor a fost locuita pana in urma cu aproximativ 17 000 de ani de Ursul de Caverna, specialistii gasind aici oase ce dateaza chiar si de peste 100 000 de ani.
Speologii au descoperit pestera in anul 1975, iar dupa cativa ani, aceasta a devenit atractie turistica. Are 3 galerii de mare interes: Galeria Oaselor (aici gasindu-se mai multe fosile de Urs de Caverna, Leu, Hiena de Pestera si de Capra Neagra), Galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor (unde exista un adevarat spectacol vizual creat de numeroasele stalactite ce au forma unor lumanari).
Lacul Tarnita
Un lac de acumulare situat in judetul Cluj, intre comunele Marisel, Rasca si Gilau, lacul Tarnita acopera o suprafata de aproape 215 hectare si se intinde pe o lungime de peste 8 km, fiind locul preferat de relaxare al clujenilor, al pasionatilor de schi nautic, dar mai ales al pescarilor din zona. Este, de asemenea, un loc grozav in care sa te plimbi ore in sir cu barca, bucurandu-se de peisajele din jur ce se oglindesc in apa.
Cascada Pisoaia
In Arieseni, una dintre cele mai frumoase parti ale Apusenilor, vei gasi in satul Nemesti, dincolo de Dealul cu Melci, o cascada spectaculoasa denumita Cascada de la Vidra sau Pisoaia. Are o curgere de apa de aproape 18 metri inaltime si se varsa spectaculos pe stancile de calcar, completand apoteotic splendidul peisaj conturat de paduri de conifere si foioase.
Tocmai ne-am intors din excursia in Tara Motior, un taram desprins parca din povesti. In cele 3 zile am avut parte de surprize deosebite, special alese ca sa ne incante si sa ne emotioneze, de la drumetii la recitaluri de cantece specifice zonei, spectacole de dansuri populare, vizite la gospodarii unde oamenii transmiteau din generatie in generatie mestesuguri traditionale, si mese imbelsugate care ne-au amintit de gustul bucatelor din copilarie. Peisajele de vis si dragostea cu care am fost primiti m-a facut sa fiu cu adevarat mandra ca sunt romanca. Multumesc din suflet pentru experienta unica si minunata!
Multumim!