La Balchik, pe urmele Reginei Maria

La doar doi pasi de granita cu Romania, incantatoarea localitate Balchik de pe coasta bulgara a Marii Negre adaposteste unele dintre cele mai frumoase atractii turistice din intreaga Bulgarie, Palatul Reginei Maria si Gradina Botanica.

Situat la doar 45 de kilometri de Varna si la circa 110 de kilometri de Constanta, complexul Balchik este un loc cu o incarcatura istorica fantastica, avand de asemenea o arhitectura superba si, mai presus de toate, o gradina magnifica, mentinuta impecabil, care se intinde pe 10 hectare. Finalizat in anul 1926, complexul a fost dezvoltat de catre regele Ferdinand al Romaniei pentru sotia sa, regina Maria (printesa a Marii Britanii si Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii).

Intregul complex a fost proiectat si considerat a fi autonom cu toate echipamentele si cladirile necesare. Astfel, acesta cuprinde cateva vile rezidentiale, o fabrica de vinuri, o statie electrica, o manastire, un izvor sfant, cateva bai, un pod al suspinelor, o capela si multe alte cladiri. La un moment dat, pe acest domeniu au existat chiar si un oficiu postal si un mic detasament militar.

In spatele micului dar cochetului palat se extinde gradina botanica. Extrem de impresionanta, gradina gazduieste peste 3000 de varietati de arbusti, cactusi, trandafiri si flori amplasate printre cascade si canale ornamentale. Una dintre cele mai remarcabile zone este gradina “Sinyata Valna”, un loc enorm, plin de trandafiri multicolori, dar si de lalele, narcise, iasomie, flori de iris, clematite…

Aceasta uimitoare gradina sta ca marturie a marii pasiuni a regelui Ferdinand I si a reginei Maria pentru plante si flori. Doar respira aerul curat, plin de miresme imbatatoare a multimii de flori! Ce placere!

Rezerva-ti cateva ore pentru a te bucura cu adevarat de gradina si de linistitoarea vedere la mare.

balchik

Palatul Reginei Maria – Punctul culminant al domeniului Balchik!

Istoria palatului dateaza de la inceputul secolului XX. Din 1921 pana in 1936, prin ordinul reginei Maria, s-a construit un mic palat cu un parc, numit de regina “Cuibul Reginei”. La arhitectura si design au lucat mai multi italieni, care au reusit sa ridice o capodopera dupa standardele acelor vremuri – palatul, 10 vile pentru cazarea privata a oaspetilor si capela regala numita de regina “Stella Maris” (Steaua Marii). Exact in aceasta capela, conform dorintei reginei, a fost ingropata inima ei (informatiile de pe unele site-uri sustin ca mai tarziu, in 1940, inima a fost mutata la Castelul Bran).

Combinand armonios diferite stiluri arhitecturale, palatul merita, cu siguranta, sa fie vizitat! Accesul aici necesita un bilet separat, de 6 leva pentru un adult. La intrarea in complexul Balchik, turistii trebuie sa plateasca un bilet de 8 / adult .

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *