Muntii Carpati, partea salbatica a Romaniei

Muntii Carpati se intind pe mai mult de 900 de km in interiorul Romaniei, sub forma unui arc care izoleaza Transilvania de restul tarii. Teritoriul lor este acoperit de zone intinse, de paduri curate, de fapt, cea mai mare cale de paduri nefragmentate ramase in Europa Centrala, si care gazduiesc cea mai mare populatie de ursi bruni din Europa si 45% din populatia marilor carnivori din continent.

Drumetii memorabile in Carpati

in Romania, Muntii Carpati sunt impartiti in trei grupuri – estici, sudici, vestici – in functie de pozitia lor geografica si sunt marginiti de zone vaste de platouri si dealuri. Fiecare grup are peisaje distincte pe masura ce s-au dezvoltat pe diferite tipuri de roci: glaciare, carstice, structurale si vulcanice. Puteti alege dintre sute de trasee, in functie de preferintele dvs., nivelul de conditie fizica  si experienta de drumetii sau alpinism. Puteti merge, de asemenea, catre rafting, speologie, calarie, ciclism montan sau in excursii de specialitate precum safari sau vizionarea animalelor salbatice.

Oltenia de sub munte

Descoperirea Carpatilor

Descoperirea Carpatilor este cu adevarat o experienta unica datorita diversitatii, salbaticiei si a peisajelor uluitoare. Mai mult, explorarea acestor munti va va oferi sansa de a calatori in comunitati rurale mici si indepartate, cu culturi distincte si stiluri de viata traditionale, care nu mai exista in alte parti ale Europei. Mai salbatic decat restul lanturilor muntoase europene, datorita stilului de viata durabil vechi de secole al comunitatilor rurale inconjuratoare, totusi, aceasta zona montana se confrunta cu schimbari dramatice.

 Carpatii Orientali

Acesta este cel mai lung grup dintre cei trei si il puteti explora pe jos, cu bicicleta sau calarind. in orice caz, veti avea parte de momente minunate. Principalele arii protejate sunt Parcul National Calimani, Parcul National Muntii Rodnei, Parcul National Ceahlau, Parcul Natural Muntii Maramuresului, Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas, Parcul Natural Putna Vrancea. Nu ratati spectaculoasele Chei Bicaz, unde veti gasi unele dintre cele mai dificile trasee de escalada din tara. Pentru drumetii scurte, incercati Muntii Ciucas, Muntii Rarau si Creasta Cocosului.

Carpatii Meridionali

Numiti si Alpii Transilvaneni pentru inaltimea si structura lor compacta, acest grup ofera aventuri provocatoare pentru drumetii pasionati, alpinisti si motociclisti cu experienta. Principalele arii si munti protejati sunt Parcul National Piatra Craiului, Muntii Fagaras, Parcul National Retezat, Parcul National Buila-Vanturarita, Parcul National Cozia, Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, Muntii Bucegi, Muntii Parang. Nu ratati turul crestei Piatra Craiului, cea mai lunga si cea mai inalta creasta calcaroasa din Carpati sau Muntii Fagaras, daca doriti sa atingeti cea mai inalta altitudine din tara pe Varful Moldoveanu (2.544 metri).

Carpatii occidentali

Grupul occidental are cele mai joase altitudini ale Carpatilor, dar acestia  compenseaza mai mult prin satele lor traditionale, numeroase pesteri si formatiuni carstice. Cea mai buna modalitate de a explora acest grup este calatoria cu bicicleta sau cu calul. Principalele arii si munti protejati sunt Parcul Natural Muntii Apuseni, Parcul National Cheile-Nerei Beusnita si Parcul National Semenic-Cheile Carasului. Opriti-va in satele mici si ospitaliere din Valea Ariesului pentru a va bucura si relaxa in ritmul natural si lent al vietii traditionale.

Turismul durabil este una dintre putinele optiuni viabile pentru pastrarea vietii  Muntii Carpati, oferind comunitatilor locale surse alternative de venit. Data viitoare pentru a merge la drumetie, retineti ca modul in care va veti comporta poate face lucrurile mai bune sau mai rele. Folositi doar spatii de cazare locale, nu vanati sau speriati animale salbatice, nu lasati gunoaie in urma si ramaneti mereu pe potecile marcate.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. 4 Atractii turistice neobisnuite de la noi din tara – Scorilo Travel Vacante

    […] unele dintre cele mai de seama obiective turistice din Muntii Bucegi si, de fapt, din Romania, atragand anual zeci de mii de turisti din toate colturile lumii. Sfinxul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *