Top 5 lucruri impresionante despre Romania

Desi nu este o putere geopolitica sau economica, Romania are o istorie bogata, o natura frumoasa si oameni talentati, dintre care unii au facut numele tarii faimos pe plan mondial.

  1. Este casa celei mai grele cladiri din lume

Palatul Parlamentului, inceput in ultimii ani ai conducerii lui Nicolae Ceausescu si terminat pana in 1997 (la sapte ani dupa moartea sa), are o lungime de 240 de metri, 270 metri latime, o inaltime de 86 metri (12 etaje) si constructia a costat aproximativ 3 miliarde de euro.

In interior veti gasi 3500 de tone de cristal, 480 de candelabre si 1.409 de lumini in plafon, in timp ce 700.000 de tone de otel si bronz au fost folosite pentru usi si ferestre monumentale. Guinnes World Records o recunoaste ca cea mai grea cladire de pe planeta.

  1. Romania detine cel mai frumos drum din lume

In cautarea „celui mai frumos drum  din lume”, multi excursionisti au declarat ca l-au gasit in mijlocul Romaniei – sub forma autostrazii Transfagarasan. Indiferent de modul in care te uiti la el, este o opera extraordinara de inginerie: o portiune de asfalt „impachetata” cu tuneluri, viaducte si poduri. Transfagarasanul era o alta creatie a lui Ceausescu. El a vrut sa se asigure ca, in cazul unei invazii sovietice, va exista o cale rapida de a scapa prin drumurile montane strategice (si pitoresti) ale Carpatilor Meridionali (nu a fost vreodata folosit in acest scop).

  1. Biserici

Bisericile Romaniei sunt spectaculoase. Romania ocupa sapte locuri de patrimoniu mondial UNESCO, unde sunt incluse bisericile din nordul Moldovei, acoperite cu fresce minunate (Manastirea Voronet a fost numita Capela Sixtina a Romaniei) si bisericile de lemn din Maramures, inclusiv Sapanta, care pretinde a fi cea mai inalta biserica de lemn din lume.

  1. Singurul muzeu de aur din Europa se aflain Romania

De asemenea, cunoscut sub numele de Colectia Mineralogica Brad, Muzeul de Aur din micul oras Brad din Romania, este singurul de acest gen din Europa. Fondat acum 100 de ani, galeria contine o colectie minunata de peste 2.000 de bucati de aur adunate aici din intreaga lume. Un punct culminant al muzeului este aurul nativ, care este afisat exact asa cum se gaseste in minele muntilor Romaniei. Piesele sunt atat de unice si spectaculoase, incat valoarea lor nu mai depinde de gramaj. De exemplu, un articol in forma de soparla de numai sapte zecimi dintr-un gram de aur a fost evaluat la 3 milioane de euro.

  1. Timisoara a fost primul orasdin Europa continentala iluminat  de lampi electrice stradale

Timisoara, unul dintre cele mai frumoase si vibrante metropole romanesti, a fost primul oras continental european care a fost luminat de lampi electrice stradale, inca din 1884. in conformitate cu standardele internationale, a fost al doilea oras dupa New York.

Romania este o tara plina de surprize, folclor si locuri interesante ce lasa impresii minunate de lunga durata in memoria vizitatorilor. Nu ezita sa vizitezi toate aceste locuri de poveste!

Like & follow:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *