Fiecare judet din tara noastra adaposteste cateva atractii si obiective turistice care sunt de netrecut cu vederea, locuri care spun ceva despre zona in care se situeaza, pe care localnicii le poarta in suflet si le recomanda vizitatorilor care ajung pe meleagurile lor.

Cand vine vorba despre judetul Cluj, lista atractiilor turistice de mare importanta este lunga. Aici gasesti un oras uluitor, o salina ce pare a fi desprinsa din filmele SF, parcuri naturale splendide, chei spectaculoase, lacuri misterioase si cate si mai cate.

Daca planuiesti sa vizitezi Clujul, iata 5 obiective turistice pe care nu ai voie sa le ratezi:

  1. Cluj-Napoca.

Nu ai cum sa treci prin judetul Cluj fara a-i vizita resedinta, Cluj-Napoca, oras care s-a dezvoltat intens in ultimii ani. Pentru a explora, insa, orasul, ai nevoie de cel putin o zi intreaga. Printre cele mai de interes obiective turistice pe care le poti gasi aici se numara Piata Unirii, Piata Avram Iancu, Piata Muzeului, Gradina Botanica (probabil cea mai frumoasa gradina botanica din tara), Catedrala Mitropoliei Ortodoxa, Bastionul Croitorilor si Turnul Pompierilor.

  1. Salina Turda.

Este cel mai vizitat obiectiv turistic din Cluj, insumand peste 2,5 milioane de turisti din toate colturile lumii de cand si-a deschis portile publicului, in anul 1992. Trebuie sa recunoastem insa ca valul mare de vizitatori a inceput sa apara abia din anul 2010, dupa ce salina a fost modernizata cu ajutorul fondurilor europene.

Cu un aspect futurist realmente fascinant, salina este in momentul de fata atat monument istoric, cat si o oaza de relaxare pentru vizitatori, acestia putand sa se bucure de baile sale sarate cu nenumarate beneficii pentru sanatate sau sa ia parte la diferitele activitati distractive precum plimbarea cu barca pe lac sau bowling-ul.

  1. Cheile Turzii.

In apropiere de orasul Turda, nu departe de salina, se gasesc si Cheile Turzii, o adevarata splendoare a naturii, ce a luat nastere prin erodarea calcarului jurasic. Acestea masoara o lungime de 1.270 de metri si o inaltime maxima de 200 de metri si cuprind mai bine de 60 de pesteri, cea mai lunga fiind de 120 de metri, insa cele mai multe dintre acestea avand sub 20 de metri.

Datorita celor peste 1000 de specii de plante si circa 67 de specii de animale, zona a fost numita rezervatie naturala. De asemenea, monumentul natural Cheile Turzii, deoarece este considerat cel mai important din zona, a fost inclus pe lista UNESCO.

  1. Parcul National Apuseni.

O rezervatie naturala protejata, Parcul National Apuseni se mandreste cu un peisaj uimitor, cu o multime de specii de plante si de animale, dar si cu niste structuri geologice foarte interesante. Rezervatia se intinde pe aria judetelor Cluj, Bihor si Alba, iar cea mai turistica zona a ei este Zona Padis.

  1. Statiunea Belis-Fantanele.

Situata aproape de comuna Belis, insa pe teritoriul comunei Rasca, statiunea Belis-Fantanele este inconjurata de peisaje de o frumusete ce te lasa fara suflare si este frecventata in special in sezonul cald, cand turistii adora sa vina aici pentru inot sau pescuit. Statiunea s-a dezvoltat in jurul unui lac de acumulare care, in urma cu cateva decenii, a inundat teritoriul unor sate din comuna, obligand localnicii sa se mute mai in deal. Marturie a acestor evenimente sta in cladirea unei foste biserici care poate fi vazuta iesind din lac in zilele caniculare de vara, cand nivelul apei este foarte scazut.