Descopera Viscri, satul pironit in timp

viscri

Turismul in zonele rurale din Romania a prins din ce in ce mai multa amploare atat in randul calatorilor romani, cat si in randul vizitatorilor veniti de peste hotare. Fara doar si poate, tara noastra adaposteste o multime de sate fascinante, cu povesti interesante, traditii bine pastrate, cu arhitectura specifica si cu peisaje de o frumusete si un farmec ce te lasa fara grai.

Unul dintre satele ce intrunesc nenumarati vizitatori in fiecare an este Viscri, iar acest lucru nu este de mirare. Fermecatorul sat sasesc din regiunea Transilvaniei a devenit faimos dupa ce Printul Charles al Marii Britanii a achizitionat aici o proprietate in urma cu cativa ani. Mai mult decat atat, Viscri face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind inclus in lista celor sapte sate cu biserici fortificate din aceasta lista selecta cu locuri protejate.

Situat la circa 80 de kilometri de municipiul Brasov, Viscri se prezinta cu o arhitectura saseasca frumos intretinuta de catre localnici, cele mai multe dintre cladiri fiind construite acum aproximativ 200 de ani. Casele traditionale sunt aliniate de-o parte si de alta a strazii principale si sunt pictate in culori vesele cu basoreliefuri florale, verdele, albastrul si cremul fiind nuantele predominante. Desigur, portile sasesti sunt nelipsite din casele oamenilor, iesind in evidenta cu inaltimea lor impresionanta si cu lemnul masiv ce pare, insa, a fi destul de afectat de trecerea anilor. Insa cea mai frumoasa parte a caselor sunt obloanele din lemn, cele mai multe dintre ele fiind vechi de cand au fost cladirile ridicate. Astazi, obloanele sunt vopsite in nuante aprinse, pentru a iesi in contrast cu nuanta peretilor casei. De remarcat, de asemenea, ca fiecare casa are in fata portii cate o bancuta pe care proprietarii obisnuiesc sa se relaxeze seara, pret de un ceas sau doua.

Ce se poate vizita in satul Viscri?

Biserica Fortificata. Principala atractie a pitorescului Viscri este, fara indoiala, Biserica Fortificata, considerata a fi un adevarat tezaur arhitectural medieval. Construita in perioada secolului al XIII-lea pe locul unei foste biserici romane, impresionanta cladire este inconjurata de o cetate solida, in componenta careia putem observa ziduri de aparare, doua turnuri si doua bastioane. Intrata in lista UNESCO in anul 1999, aceasta a fost declarata drept cea mai frumoasa biserica fortificata din intreaga Transilvanie.

Colinele din jurul localitatii. O vacanta la tara este intotdeauna mai placuta daca are in program si o scurta plimbare cu bicicleta. Iar in jurul satului Viscri exista cateva coline cu piste off-road pe care merita sa te incumeti intr-o asemenea aventura. Si nu trebuie sa vii cu bicicleta personala pentru a avea parte de o astfel de experienta. Exista posibilitatea de a inchiria biciclete la una dintre pensiunile din localitate, pentru o zi intreaga. De mentionat ca pista de biciclete nu este deloc scurta. Traseul ei duce spre noua sate si spre orasul Sighisoara, iar o buna parte din el se desfasoara prin padure.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *