Ascunzand o sumedenie de mistere si de lucruri interesante, Pestera Ursilor, una dintre cele mai fascinante pesteri de pe meleagurile romanesti, trebuie vazuta macar o data in viata.
Pestera se gaseste in apropiere de localitatea Chiscau din comuna Pietroasa, in judetul Bihor, undeva la altitudinea de 482 metri.
A fost exploatata pentru prima data in anul 1975, cand un grup de speologi amatori “Speodora” au descoperit aici mai multe fosile de ursi de caverna, animale ce au trait in aceasta pestera cu aproximativ 15 000 de ani in urma. Din anul 1980, pestera a intrat in circuitul turistic al tarii, fiind in acea perioada una dintre cele mai bine amenajate cavitati subterane de pe Batranul Continent.
Pestera Ursilor se intinde pe o lungime totala de peste 1500 de metri si are in componenta galerii dispuse pe doua nivele. Doar una dintre ele este insa deschisa publicului larg, aceasta fiind Galeria Superioara, ce se intinde pe o lungime de 488 metri. Galeria Inferioara, cu o lungime de 521 metri, poate fi deocamdata vazuta doar de catre cercetatorii stiintifici.
Galeria Superioara este, la randul ei, impartita in 3 galerii si 4 sali. Astfel, aici poti vizita Sala Lumanarilor, Sala Emil Racovita, Sala Spaghetelor si Sala Oaselor.

Cea dintai galerie si probabil una dintre cele mai spectaculoase este Galeria Ursilor, denumita si Galeria Oaselor. Aceasta adaposteste circa 1500 de exponate, 140 dintre acestea fiind cranii de ursi de caverna. De remarcat, de asemenea, urmele de zgarieturi de pe peretii galeriei, lasate de ursi atunci cand au ramas captivi in pestera.
In cea de-a doua galerie, cunoscuta sub numele de Galeria Emil Racovita, vizitatorii vor descoperi un schelet complet de urs, ce pare a fi asezat chiar in pozitia in care animalul a murit. Tot aici se gasesc oasele mai multor specii de animale, unele dintre ele disparute cu sute de ani in urma, cum ar fi hiena si leul de pestera. Galeria impresioneaza, de asemenea, cu decorul sau conturat de numeroase stalactite, stalagmite si domuri.
In final, vizitatorii vor intra in Galeria Lumanarilor, unde stalactitele si stalagmitele formeaza un decor ce pare a fi desprins din basme. Unele dintre acestea au forme atat de deosebite, incat oamenii de stiinta le-au oferit chiar si nume (“Mastodontul”, “Lacul cu nuferi”, etc.).
O vizita a intregului traseu subteran dureaza in jur de 45 de minute. De luat aminte, totodata, ca temperatura in pestera este destul de scazuta, asadar se recomanda purtarea unor haine mai groase in timpul vizitei.
Buna ziua, ma numesc Marta Moldvai si doresc fosrte mult sa merg in drumetiile organizate de Scorilo Travel, asta la recomandarile unei foste colege de facultate. a Cand se organizeaza drumetia la Pestera Ursilor? As dori sa ma inscriu la acest obiectiv! Multumesc!