Atractii turistice in zona Dobrogei

Dobrogea, taramul dintre Dunare si Marea Neagra, uimitor de divers in forme de relief, frumuseti naturale si monumente istorice, este vizitata, an de an, de sute de mii de turisti atat din tara, cat si din strainatate. Cei mai multi vizitatori ai acestei regiuni situate in sud-estul tarii vin pentru a se bucura de cateva zile de vacanta in statiunile de pe litoral.

Dobrogea, insa, nu inseamna doar mare, plaje si statiuni de litoral. Fiecare colt al acestei regiuni ascunde locuri minunate, desprinse parca din povesti, care merita descoperite.

Iata, in randurile de mai jos, cateva dintre atractiile turistice pe care trebuie sa le vizitezi intr-o vacanta in zona Dobrogei:

Cheile Dobrogei. Aproape de localitatea Cheia vei descoperi un canion de o vechime uluitoare, ce se intinde pe o lungime de 10 kilometri. Este vorba de Cheile Dobrogei, falnice cu ale lor stanci impresionante ce arata splendid in orice anotimp, desi pe timp de vara, albul calcarelor in contrast cu verdele naturii din jur ofera imagini de vis.

Pe langa peisaje frumoase, Cheile Dobrogei adapostesc mai multe pesteri sapate in stancile calcaroase, unde traiesc o sumedenie de specii de plante. Doua dintre cele mai cunoscute pesteri din rezervatie sunt Pestera Liliecilor si Pestera La Adam.

Cetatea Enisala. Cunoscuta si sub denumirea de Heracleea, cetatea Enisala este ultima cetate genoveza, purtand in spatele zidurilor sale o istorie vasta, ce ne duce cu cateva secole in urma, pana in perioada timpurie a Evului Mediu. Se gaseste la marginea lacului Razim, langa localitatea Babadag si a fost ridicata de catre negustorii genovezi in scop militar, pentru a pazi centrul Dobrogei.

pestera-casian

Pestera Casian. O alta pestera ce face parte din Rezervatia Geologica Cheile Dobrogei este Pestera Casian. De adancime mica, avand mai mult aspectul unei grote, pestera impresioneaza prin vechimea si particularitatile ei deosebite, dar si cu peisajul ce o inconjoara. Un lucru foarte interesant este ca aici vei intalni corali, fapt ce ne demonstreaza ca in acest loc, intr-un trecut indepartat, exista o mare.

Lacul Iacobdeal. Un lac unic in tara noastra, lacul Iacobdeal se gaseste la poalele Muntilor Macin, in apropiere de localitatea Turcoaia. Iar cand spunem ca este unic ne referim la modul sau in care s-a format: in aceasta zona, in trecut, exista o cariera din care, prin dinamitare, se extragea granit, pana cand un izvor ce se gasea in subteran a acoperit toate galeriile cu apa, dezvoltand astfel lacul pe care il putem vizita in ziua de azi. Lacul are 20 de metri adancime si este inconjurat de maluri din granit si din pietris amestecat cu pamant.

Muntii Macin. Carpatii nu sunt singurii munti de pe teritoriul tarii noastre. In Dobrogea gasim o alta grupa de munti, cei ai Macinului, care se intampla sa fie chiar cei mai vechi din tara si, totodata, unii dintre cei mai vechi de pe continentul european, fiind formati acum cateva sute de milioane de ani. Desi mici in dimensiuni din cauza erodarii, muntii Macinului se mandresc cu o frumusete naturala aparte, frumusete ce poate fi descoperita strabatand traseele sale. Traseele sunt usor de parcurs cu piciorul, prin urmare pot fi luate la pas chiar si de catre cei mai putin obisnuiti cu drumetiile pe munte.

Alte locuri de vizitat in zona Dobrogei: Jurilocva, Cetatea Argamum, capul Dolojman, Cetatea Histria, orasul Tulcea, Cetatea Dinogetia, Cetatea Ibida si padurea Babadag.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *