Calatorii in Romania – Maramures

Marea majoritate a vizitatorilor Romaniei tind sa ramana in cele mai cunoscute parti ale tarii – Transilvania fiind cea mai populara. Desi nu este absolut nimic in neregula cu acest lucru, deoarece este o regiune spectaculoasa de vizitat, in nordul tarii, se afla minunatul judet Maramures – unul dintre locurile preferate de vizitat in Romania. Vizitarea uimitoarei zone a Maramuresului  este ca si cum ati calatori in timp.

Intregul peisaj este alcatuit din vai rasucite si dealuri incovoiate, pline cu fanete si turme de oi. Locuitorii isi petrec zilele lucrand, in timp ce majoritatea batranilor stau la sezatoare pe banci de-a lungul drumului, urmarind carutele  trase de cai. Daca veti fi acolo in zi de sarbatoare, atat trairile cat si caii vor fi frumos impodobite.

cimitirul-vesel

Cimitirul Vesel

Probabil cea mai populara locatie din Maramures este Cimitirul Vesel. in orasul Sapanta, la doar o aruncatura de bat de granita ucraineana, este unul dintre cele mai iesite din comun cimitire din intreaga lume. Mai degraba decat pietrele de mormant reci, gri sau marmura si crucile metalice plictisitoare, de obicei gasite in intreaga Europa, oamenii din Sapanta au abordat situatia diferit. Deasupra mormintelor din beton, gasim crucile din lemn sculptate si ornate manual cu multa grija. Acestea sunt vopsite in albastru, cu accente in nuante de galben si rosu. Imagini pictate reprezentand momentele importante din viata  – uneori chiar ilustrand modul in care a survenit moartea. Strofele poetice, pline de umor negru si de sarcasm hilar, sunt scrise in amintirea celui ce a plecat pe lumea cealalta.

Lacul Albastru, minunea din Maramureș
Sursa Poza: Cronica Romana

Mergeti in drumetii la Lacul Albastru

La doar o scurta calatorie cu masina de la Baia Mare, veti gasi „Lacul Albastru”. Lacul Albastru reprezinta o asezare superba pe dealurile de deasupra zonei Baia Sprie. Din lunile reci de primavara, prin vara si pana in toamna, culoarea apei se schimba destul de dramatic, aproape ca si cum ar fi schimbata prin magie asa cum ar putea spune unii localnici. incepe ca un albastru stralucitor, turcoaz-albastru, si trece aproape ca prin magie la un verde adanc, de smarald. Desigur, nu exista vrajitorie aici. Lacul in sine a fost formata dupa inundarea unei foste cariere de piatra. Mineralele rezultate in apa provoaca o schimbare de culoare uimitoare, pe masura ce temperatura se schimba pe parcursul anotimpurilor. in apropiere exista mai multe trasee de drumetii care duc spre dealuri, unele dintre ele ducand la unele privelisti absolut superbe asupra oraselor de mai jos. Un alt punct de interes din apropierea Lacului Albastru sunt vechile ruine miniere din  apropiere, dar aveti grija, terenul este destul de abrupt.

Viata la tara

Atmosfera acestei parti a tarii se simte ca si cum ati fost transportat intr-un alt moment. Cand iesiti din Cimitirul Vesel, ratacind pe strazile din Sapanta, veti intalni un mediu rural, linistit in care timpul parca a stat pe loc. Daca va aflati in Maramures, faceti-va o favoare si opriti-va pentru cateva clipe. Lasati-va electronicele in camera si mergeti la o plimbare pe strazile linistite ale unuia dintre aceste mici sate pasnice. Veti fi surprins de impactul asupra dumneavoastra.

Like & follow:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *