Parcul natural Portile de Fier: Biodiversitate si multiculturalitate

Parcul natural Portile de Fier este o prezenta distincta pe harta Romaniei a ariilor protejate. Este locul in care Dunarea isi formeaza cele mai lungi si mai spectaculoase chei. Peisajul pe care il creeaza este unul dintre cele mai uluitoare din Europa si una dintre atractiile naturale de top din Romania.

Situat in partea de sud-vest a tarii, pe mai mult de 115.000 de hectare si marginit timp de 140 de km de Dunare, Parcul Natural Portile de Fier este un amestec rar de biodiversitate, atractii geologice, sate traditionale si mostenire multiculturala. De asemenea, este un loc preferat pentru multe pasari care traiesc in parc sau migreaza aici pentru iernile blande, zona Portilor de Fier fiind inclusa pe lista RAMSAR de zone umede de importanta internationala.

Cele mai multe dintre cele 205 de specii de pasari identificate in parc sunt, de fapt, pasari acvatice si, daca sunteti pasionati, puteti vedea berzele negre, cormoranii pigmei, Egreta mica sau Egreta Mare alba.

Cazanele Dunarii

Pe teritoriul acestui parc natural, Dunarea formeaza cele mai lungi chei din Europa (134 km) si, in sectorul sau cel mai ingust, creeaza Cazanele Dunarii Mari si Mici, unde sunt dealuri stancoase inalte si abrupte precum Ciucarul Mic (313 metri) si Stirbatul Mic (626 metri) ce se invecineaza cu raul.

Cazanele Mari au o lungime de 3,8 km si o latime de 200-350 de metri, in timp ce Cazanele Mici ingusteaza cel de-al doilea cel mai mare rau din Europa la doar 150 de metri in unele zone. Puteti lua una dintre numeroasele croaziere fluviale care circula toata ziua de pe micul golf, unde se afla statuia lui Decebal. in acest fel, veti putea naviga intre Cazanele Mari si Mici, dar veti vizita si pestera Veterani, folosita de multe ori de-a lungul secolelor pentru protectia impotriva razboaielor si a conflictelor.

Puteti alege, de asemenea, unul dintre numeroasele trasee de drumetie care va vor duce in punctele panoramice de deasupra defileului. Daca va simtiti si mai aventuros, mergeti intr-un tur ghidat al pesterii Ponicova, cunoscuta si sub numele de Pestera Liliecilor.

Fișier:Statuia Chipul lui Decebal - Cazanele Dunării, România.jpg ...

Biodiversitate ridicata 

Diversitatea reliefului, influentele climatice mediteraneene si partile  salbatice fac din aceasta zona protejata una dintre cele mai bogate zone din Romania in ceea ce priveste biodiversitatea. Specii importante, unele unice in tara, se gasesc aici. Speciile de  animale sunt cel mai bine reprezentate de numarul mare de pasari, pesti sau amfibieni. Treizeci si patru de specii de mamifere se gasesc in parc, de la carnivore mari precum ursul brun sau linxul, pana la pisici salbatice sau caprioare.

Sculpturi si baraje

In apropiere de Manastirea Mraconia, veti gasi cea mai mare sculptura in roca din Europa, reprezentand vechiul rege dac, Decebal. inaltimea de aproape 55 de metri, sculptura a necesitat 10 ani (1994-2004) de munca grea si de multe ori periculoasa, deoarece roca este accesibila numai prin apa. Pe tarmul sarb opus, veti vedea simbolul atacului final al Imperiului Roman asupra Regatului Dac si  inscriptia in stanca Tabula Traiana, veche de aproape 2.000 de ani.

Una dintre cele mai bune atractii ale Portilor de Fier a fost, insa, inecata de Dunare. Constructia celor mai mari centrale hidroelectrice de pe Dunare, Portile de Fier I si Portile de Fier II, a crescut nivelul apei cu 35 de metri. impreuna cu alte sate, insula Ada Kaleh, locuita de secole de o comunitate turca, a fost scufundata si pierduta pentru totdeauna.

Creand un peisaj unic in Europa, care traverseaza jumatate din continent si patru capitale, Dunarea se desfasoara in plina glorie pe teritoriul Parcului Natural Portile de Fier, una dintre atractiile naturale ale Romaniei. Petreceti cel putin 3-4 zile aici, va putem garanta ca va veti aminti de aceasta experienta ani buni, deoarece foarte putine locuri din Europa ofera acest amestec de diversitate culturala, geografica si biologica.

Economisiti jumatate de zi pentru partea sarba a Dunarii. Puteti trece granita prin punctul de verificare Portile de fier I. in afara de privelistile spectaculoase si de multe tuneluri, puteti vizita marea si coplesitoarea fortareata Golubac care a fost acum sute de ani un punct vamal cheie.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *